gv logo 

 avtosedeži

   

  

logo

Kolesarski poligoni

POLIGON ZA SPRETNOSTNO VOŽNJO

Poligon za spretnostno vožnjo se uporablja v osnovnih šolah, v okviru tekmovanja “Kaj veš o prometu?” ali kot priprava na kolesarski izpit, oziroma služi kot dodatna spodbuda za učenje prometnih pravil, razvijanje spretnosti in pravilne vožnje v prometu.

Gre za poligon, ki je prenovljen oz. narejen po zadnjih spremembah in dopolnitvah! Sami elementi so narejeni iz zelo kvalitetnih materialov, pretežno iz plastike, kar pomeni dolgoročno uporabo, nekateri elementi pa so še vedno leseni(zaradi boljših karakteristik), a so narejeni iz vezane plošče in 2x prelakirani, da so tudi čimbolj odporni in za čimdaljši rok uporabe.

Sam poligon je sestavljen iz 12. ovir, ki se lahko poljubno postavljajo oziroma razvrščajo in tvorijo celoto.

Ponujamo vam nakup poligona kot celote, torej vseh 12 ovir, ali pa nakup po posameznih ovirah oz. po posameznih elementih.

Za ponudbo oz. vsa dodatna vprašanja vas vabimo, da nam pišete na elektronski naslov info@vozimo-varno.si ali pa nas pokličete na telefonsko številko 041/809-682

 

KOLESARSKA OPREMA 

Poleg poligona je potrebno zagotoviti tudi ustrezno opremo kolesarjev in ustrezno opremljeno ter izpravno in tehnično brezhibno kolo. Ponujamo vam od kolesarskih čelad, ščitnikov, luči, odsevnih teles…

OPIS OVIR

I. ovira = START

start2 stožca visoka 360 mm, razmaknjena 80 cm na katerih je pritrjena žogica. Med sredino stožcev je nalepljen rdeče/bel trak, poleg samostoječa zastavica, ki označuje mesto starta.

Pri prvi oviri se postavimo s kolesom na START, zapeljemo do rdeče-bele črte in čakamo na znak za začetek.

 

 

 

 

 II. ovira = DESKA Z LUKNJAMI

deskaDeska z merami 300 x 40 x 3 cm,  s prirezanima koncema,  izrezanimi luknjami okrogle in ovalne oblike (deska se na polovici zloži).

Pri tretji oviri je potrebno peljati čez luknje, ne da bi pri tem sestopili s kolesa ali zapeljali z deske.

 

 

 

 

 

 

 

V. ovira = PRENOS PREDMETA

prenos predmeta2 stojala višine 90 cm sta postavljena 200 cm narazen, na enem je pritrjena veriga dolžine 245 cm, na drugem pa postavljena ročka na magnet.

Pri peti oviri se prenaša kovinski predmet na ročki okoli stojala, v levi roki. Roka mora biti iztegnjena(odročena), veriga pa se ne sme dotakniti tal, cilj je postaviti kovinski predmet na magnet, ne da bi ta pri tem padel s stojala oz. brez da bi se z nogo dotaknili tal, torej odpeljati 1 krog in postaviti verigo nazaj na prvotno mesto.

 

 

VII. ovira = PREHODNA VRATA

vrata140 cm visoko stojalo širine 100 cm, na tleh sta 2 stožca nizka z pritrjeno žogico med sabo razmaknjena 300 cm (od sredine stožca).

Pri sedmi oviri je potrebno prepeljati pod palico ne da bi jo pri tem podrli, in med tem zadeli katerega od stožcev, med katerima je potrebno peljati.

 

 

 

 

 

 

IX. ovira = ŽAGA

zagaDeska 300 x 18 x 6 cm ima zgornjo površino izdelano tako, da tvori 8 zob višine 3cm (deska se na polovici zloži).

Pri deveti oviri je potrebno prevoziti žago, ne da bi zapeljali z nje.

 

 

 

 

 

XI. ovira = OZKA DESKA

deska 1Deska 200 x 15 x 2,1cm  katera ima robove odrezane pod kotom 45 stopinj.

Pri enajsti oviri moramo prevoziti desko ne da bi zapeljali z nje.

II. ovira = NEENAKOMERNI SLALOM

slalomObeležen prostor z merami 200 x 600 cm, v katerem je v sredini nameščenih 5 nizkih stožcev z žogico na razdaljah: 0, 160, 315, 465, 610 cm od začetka ovire. Obeleženi črti oddaljeni med seboj 200 cm(robova), sta omejeni z letvami. 

Pri drugi oviri je potrebno prepeljati oviro z vijuganjem okoli vseh stožcev, ne da bi pri tem zapeljali s proge oz. ne da bi povozili katerega od stožcev.

 

 

 

 

 

IV. ovira =  SLALOM MED OŽINAMI

slalom 1Z dvema vzporednima črtama, ki sta 50 cm narazen in  obeležen prostor dolžine 800 cm. Ob začetku in na vsakih 200 cm so v parih izmenično nameščeni stožci mini s pritrjenimi žogicami – 5 parov. Stožca v paru sta med seboj razmaknjena 27 cm (sredina stožcev).

Pri četrti oviri je potrebno peljati med ožinami, brez da vi se dotaknili ovire in ne da bi padla žogica iz ovire.

 

 

 

 

 

 VI. ovira =  DOLGA OŽINA

ozina3 pari deščic 60 x 5 x 0,8 cm so razmeščeni tako, da so pari v ravni črti, odmaknjeni med seboj po 60 cm. Med deščicami v paru je 8 cm prostora.

Pri šesti oviri je potrebno prevoziti ožino, brez da bi se ob tem dotaknili katere od letvic oz. z nogo dotaknili tal.

 

 

 

 

 

 

 

VIII. ovira =  RAZMAKNJEN SLALOM

slalom 2Obeležen prostor z merami 750 x 300 cm, po širini razdeljen na tri polja (90 + 120 + 90 cm). Po vzporednih črtah oddaljenih med seboj 150 cm je razporejenih 5 stožcev nizkih z žogico, tako da je med stožcema na isti strani 370 cm, med dvema zaporednima stožcema na sosednjih črtah pa 185 cm. Mejni črti med seboj odmaknjeni 300 cm in sta omejeni z letvami.

Pri osmi oviri je potrebno prepeljati z vijuganjem okoli vseh stožcev, ne da bi pri tem zapeljali s proge označene z letvicami oz. ne da bi povozili katerega od stožcev.

 

 

 

 X. ovira = KRATKA OŽINA

ozina kratkaDve deski (plastični ali leseni) 100 x 10 x 0,4 cm sta položeni vzporedno na razdalji 8 cm.

Pri deseti oviri je potrebno peljati med deščicama ne da bi se jih dotaknili katere od letvic oz. z nogo dotaknili tal.

 

 

 

 

 

 

XII. ovira = USTAVITEV - CILJ

ciljNa par stožcev nizkih višine 20 cm je položena palica dolžine 60 cm. Na drugi par stožcev visokih višine 36 cm pa palica dolžine 100 cm. Para stožcev s palicama na vrhu sta postavljena tako, da je daljša palica horizontalno odmaknjena od krajše za 12,5 cm (sredina).

Pri dvanajsti oviri je potrebno podreti prvo palico in se nato ustaviti ne da bi pri tem podrli tudi drugo palico. Šele ko podremo prvo palico lahko sestopimo s kolesa oz. se dotaknemo tal.

 

 

KONTAKT NA TEL.: 041 809 682 ALI PO EL. POŠTI Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Spletna stran uporablja piškotke. Z uporabo piškotkov omogočamo boljšo uporabniško izkušnjo Več o piškotkih